Сир — користь і шкода продукту для здоров’я

Найцінніший кисломолочний продукт, що відомий людям вже давно – це, звичайно, сир. Цей улюблений багатьма продукт часто рекомендують лікарі, як одну зі складових дієт при різних захворюваннях. Для здорових людей (як дітей, так і дорослих), сир стане цінним джерелом потрібних білків, мікроелементів і вітамінів.

Користь сиру і його склад

В першу чергу, сир корисний тим, що багатий на білки, які дуже легко і повністю засвоюються організмом. У сирнму білку містяться важливі для людини амінокислоти. Головні з них це:

  • метіонін – важливий для нормального функціонування печінки, усуває інтоксикацію, знижує рівень холестерину;
  • триптофан – бере участь у гормональних процесах, виробленні вітаміну В3, допомагає нормалізувати кров'яний тиск, покращує сон, пом'якшує стресові стани.

Всім відомо, що сир – джерело кальцію, але в ньому також містяться калій, фосфор, магній, залізо, які не менш важливі для нас. Сир містить набір вітамінів: А, група В, С, Н, РР, Е, а особливо багато в ноьму вітаміну В9 – фолієвої кислоти.

Сир – користь на практиці

Сир – продукт, який рекомендують вживати людям із різними захворюваннями. Серцево-судинні захворювання, захворювання шлунково-кишкового тракту, нервової системи, верхніх дихальних шляхів, нирок, печінки, опорно-рухового апарату, гіпертонія, цукровий діабет і багато інших – в усіх випадках потрібно обов'язково включати до свого раціону сир. Скільки і який – це вже питання до лікаря.

Дуже важливо, щоб сир був в раціоні дітей і вагітних жінок. Він не тільки допомагає у побудові нових клітин, а й важливий для правильного розвитку нервової системи, кісткових тканин, завдяки залізу допомагає уникнути анемії.

Сир корисний не тільки для споживання в їжу, але і в зовнішньому застосуванні. При застудних захворюваннях дуже ефективні компреси із сиру і меду – це давній народний засіб. Для живлення(не очень подходит такое слово, но не знаю как заменить) шкіри сир просто незамінний, як компонент домашніх масок.

Сир: коли користь, а коли – шкода?

Напевно, кожен, хто чув про користь сиру, з легкістю може перетворити цю користь на шкоду. Як? Та дуже просто – вживаючи сир у величезних кількостях, замінюючи їм усі інші джерела білка, такі як м'ясо, наприклад. Сир здоровій людині слід їсти близько трьох разів на тиждень по 300 грамів, тільки тоді від нього буде користь.

У деяких випадках слід обмежити або виключити з раціону жирний сир. Причина в тому, що наявні якісь захворювання або зайва вага. Деяким людям слід вживати винятково нежирний сир – при виразці шлунка, гастриті.

Слід обов'язково зазначити, що сир може стати шкідливим для всіх за умови його неправильного зберігання. Цей продукт є сприятливим середовищем для розвитку різноманітних бактерій, в тому, числі – збудників різних захворювань. Тому в їжу слід вживати тільки свіжий сир. Якщо Ви купуєте домашній сир, то зверніть увагу, чи контролюється продукція органами санстанції.

Звичайно ж, з сиру можна приготувати багато смачних страв, але пам'ятайте що найбільша користь зберігається там, де використовують мінімум термічної обробки.

Найцінніший кисломолочний продукт, який відомий людям вже давно — це, звичайно, сир. Цей улюблений багатьма продукт часто рекомендують лікарі, як одну із складових дієт при різних захворюваннях. Для здорових людей, від малого до великого, сир стане добрим джерелом потрібних білків, мікроелементів і вітамінів.

Комментарии закрыты.