Сметана яка вам смакує

Сметана Ясне Сонечко 21% 185г

Сметана відома з давніх-давен, і, не дивлячись на те, що вживання сметани популярно у всьому світі, особливим визнанням вона користується саме в нашій країні. Користь і шкода сметани вже досить добре вивчені, тому що у цього продукту дуже багато шанувальників.

Переваги сметани в наступному:

  • У зв'язку з тим, що в сметані міститься дуже багато різних вітамінів і органічних кислот, в тому числі, бета-каротин, який бере участь в антиоксидантній функції організму, біотин (вітамін Н), який грає важливу роль у вуглецевому обміні речовин.
  • У сметані є багато мікроелементів, серед яких присутні такі, як магній, калій, фосфор, цинк.
  • У сметані є кальцій, такий необхідний для доброго стану наших зубів і кісток.
  • Сметана містить високий відсоток води, білків і цукрів.
  • Сметана відмінно засвоюється організмом.

Дієтологи впевнені, що цей кисломолочний продукт повинен бути присутнім в раціоні дітей і дорослих.

Сметана з додаванням меду або цукру позитивно впливає на нервову систему: знімає стрес і втому, допомагає позбутися від депресії.

Також сметана позитивно впливає на гормональний фон: коригує апетит, стимулює репродуктивні функції.

Позитивні властивості сметани також в тому, що в ній набагато менша кількість холестер

ину в порівнянні з вершковим маслом. Фахівці рекомендують знизити споживання вершкового масла людям, у яких підвищений холестерин і замінити його маложирною або нежирною сметаною.

Сметана – прекрасний косметичний засіб. Якщо приготувати маску зі сметани з ягодами, вона найкращим чином зволожить і наситить шкіру обличчя.

Сметана є універсальним продуктом харчування, адже вона може бути і жирної, і низькокалорійної. Яку жирність сметани вважати оптимальною - кожен вирішує індивідуально.

Але у будь-якого продукту бувають свої негативні сторони, є вони й у сметани.

Сметану не рекомендується поєднувати з високоуглеводними продуктами, наприклад - хлібом, крупою, картоплею, та іншими подібними стравами.

Проти показана сметана гіпертонікам і тим, що страждають на серцеву недостатність.

Сметана не відноситься до життєво необхідних препаратів, які є обов'язковими в щоденному меню. Зайва кількість сметани в меню може негативно вплинути на жировий обмін, а це може порушити функції печінки і жовчного міхура, викликати проблеми з ними.

Слід пам'ятати, що сметана – продукт, який швидко псується. У разі неправильного зберігання і при порушеному терміні придатності його вживання може викликати неприємні наслідки, навіть отруєння.

Якщо ж це сметана першої свіжості і відмінної якості – до чого ж вона приємна на смак! Їжте на здоров'я, і не забувайте про особливості цього продукту.

Жирність сметани

Цей показник вказує на масову частку жиру в сметані. Залежно від нього сметану поділяють на такі види:

  1. Нежирна – масова частка жиру в нежирної сметані становить від 10 до 14%.
  2. Маложирна – така сметана містить від 15 до 17% або 19% жиру.
  3. Класична – у цій сметані міститься від 20 до 34% жиру.
  4. Жирна – частка жиру в ній становить від 35 до 48%.
  5. Високожирна – відсоток жиру становить від 50 до 58%.

Жирність сметани може бути різною, все залежить від мети, з якою її використовують. Якщо вам потрібно заправити низькокалорійний салатик з овочів, ось, маложирна сметана, якраз для вашого випадку. Якщо ж потрібно приготувати пишний крем для оформлення торта, то купіть класичну сметану або з сметану великим відсотком жирності. А якщо сметана входить в рецепт маски для обличчя, то все залежить від очікуваного ефекту і типу шкіри.

Як правило, відсоток жирності завжди прописаний великими цифрами на пакеті.

Калорійність сметани 15% налічує 162 Ккал на кожні 100 г продукту. Отже, в склянці сметани (250 мл) при такій жирності калорійність складає 405 Ккал.

Яка сметана підходить вам?

Якщо ви маєте намір купити сметану і не пошкодувати про це пізніше, то можете керуватися кількома ознаками, на які звертають увагу досвідчені споживачі: вивчіть упаковку найретельнішим чином, знайдіть значок ГОСТу. Назвою продукту повинно бути саме слово "сметана", а, не "сметанний продукт", "сметана паста", "молочна паста" або щось схоже. Під такими назвами, як "сметаночка", "сметанка" міститься великий відсоток пальмової олії, і для її поліпшення включені стабілізатори та загусники. Такі товари під виглядом сметани можуть перебувати в одному ряду зі справжньою сметаною, але слово "сметана" не може відображатися в якості назви.

Перевірте термін придатності. На упаковці може бути написано, що при певному температурному режимі сметана зберігається тридцять днів, а це вказує на хімічні добавки та консерванти в складі продукту. Якщо сметана якісна, вона не зберігається більше семи днів! Тепер зрозуміло, чому термін зберігання може перевищувати нормальний: причина тільки в тому, що тільки харчові добавки витримують найтриваліший термін, і чим їх менше, тим менше термін придатності.

Купуючи продукт, не поспішайте хапати пакет з першого ряду, а простягніть руку подалі і дотягніться до останнього, адже вітрини сильніше заморожують зсередини, і ймовірність зіпсованого продукту мінімальна.

Сметана відома з давніх-давен, і, не дивлячись на те, що вживання сметани популярно у всьому світі, особливим визнанням вона користується саме в нашій країні. Користь і шкода сметани вже досить добре вивчені, тому що у цього продукту дуже багато шанувальників.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *